Hur mycket bättre är rawfoodfika?

fullsizeoutput_2c77 - Hur mycket bättre är rawfoodfika?
Idag ska vi snacka ”rawfoodfika”, något som blivit populärt på senare år. På bilden ser vi en ”vanlig” chokladboll som är gjord på socker, smör, havregryn, vaniljsocker och en ”rawfoodboll” som är gjord på dadlar, nötter, kokosolja, havregryn och vaniljpulver. Som ni ser är bollarna i princip lika stora, och innehåller lika många kalorier, vilket ofta är fallet med ”hälsofika”.

Visst innehåller rawfoodbollen mer näring form av ex. fibrer, vitaminer och mineraler. Det är dock viktigt att vara medveten om att ingredienser som dadlar och nötter är kaloritäta och att man kanske inte kan äta obegränsat av rawfoodbollar heller, även om det är lätt att tänka så. Mycket av rawfikat innehåller också en stor del kokosolja som faktiskt inte är så hälsosamt som media ibland påstår, men det kan vi snacka mer om en annan dag.

fullsizeoutput_297c - Hur mycket bättre är rawfoodfika?
Inför fettisdagen gjorde jag en jämförelse på min instagram (@dietistsnack) mellan en rawfoodsemla och en klassisk semla. Skillnaden mellan dessa är 100 kcal, notera också att detta är en liten variant av rawsemla.

Vad jag egentligen vill säga är att jag inte tycker du ska välja rawfoodfika för att vara ”nyttig” om du faktiskt föredrar det vanliga fikat. Som alltid uppmuntrar jag dig till att välja dina tillfällen och begränsa mängden istället. När du väl fikar så njut av det du gillar  bäst, oavsett rawfood eller inte.

Åt en raw snickerskaka när jag var i Stockholm förra helgen, inte för att jag är dietist, inte för att vara nyttig, inte i tron om att den innehöll minst kalorier (det gjorde den sannolikt inte). Helt enkelt för att den såg godast ut! Det behöver inte betyda att jag aldrig väljer vanligt fika, det måste inte vara svart eller vitt ni vet.
fullsizeoutput_2b96-scaled - Hur mycket bättre är rawfoodfika?

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.