Varför vi inte bör stämpla mat som rätt och fel, bra eller dålig.

För att det lätt skapar negativa tankar eftersom det är lätt att då börja värdera sig själv utifrån det man äter. Äter man ”bra” livsmedel= man är en bra person. Äter man något ”dåligt” eller något ”fel” =man känner sig som en ”dålig” person som måste skärpa sig… Man sätter etiketter på maten som sedan styr vad man ”får” äta och ”inte får” äta =ett svartvitt tänk.

Vet att det i praktiken är supersvårt. Det är givetvis bra att vara medveten om vilka livsmedel som är mer och mindre näringsrika. Att vi bör äta mer av det till vänster, och mindre av sötsakerna. Men låt det stanna där. DU BLIR INTE EN DÅLIG PERSON för att du äter något mindre näringsrikt. Just därför jag aldrig pratar om att den ena tallriken är bättre än den andra. Det handlar om att visa vad vi bör äta mer och mindre av.

Önskar många ett mer okomplicerat förhållande till mat. För MIG innebär det bl.a att man inte värderar allt man äter. Man äter majoriteten näringsrik mat för att kroppen mår bäst av det, men sötsaker kan ätas ibland utan att det läggs någon större vikt vid det. Man lyssnar på kroppen vad gäller hunger och mättnad. Det man äter kopplas inte till egenvärde och det finns en förståelse för att kroppen alltid behöver mat, oavsett hur ens fysiska aktivitet om dagarna ser ut. Vet att det kan vara lättare sagt än gjort💕

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras