Hur gör vi det hållbart i längden?

Här har vi ett exempel på det jag pratade om i senaste inlägget.

Behöver man gå upp eller ner i vikt (äta mer eller mindre) är det oftast bra om man till en början kan förändra sina nuvarande kostvanor så lite som möjligt för att det ska hålla i längden. Syftet här är att visa att man inte måste plocka bort eller helt byta ut måltider även om man står inför en förändring. Genom att justera mängder, sorter och/eller fetthalt kan det bli en betydande energiskillnad ändå. Tänket kan såklart appliceras på andra livsmedel, men illustrerar med knäckebröd,Bregott och ost. Går såklart hitta en mellanväg också.

Till vänster är det räknat på knäckebrödet ”Husman”, 5g Bregott 43% och 1 skiva (tot. 10g) 10% ost. Till höger är det räknat på ett fröbaserat knäckebröd, 10g Bregott 75% (portionsstorlek på Bregott kan ju se väldigt olika ut…) och 2 skivor 35% ost (tot. 20g).

Äter du detta ett par ggr i månaden spelar det ju ingen större roll vad du väljer men ni hajar vad jag vill förmedla? Se över din egen kost. Små steg i taget går ofta lättare. Behöver man minska sitt energiintag och alltid tar 4 ostskivor kanske man kan minska till 2? Tar man alltid tre kakor kanske man kan minska till en? Istället för 1 dl sås, ta 0,5? Tvärtom om man behöver gå upp i vikt, ex. byta husmansknäcke till ett fröknäcke, ta lite mer nötter än du brukar, ta 2 ostskivor istället för en…..Små förändringar som kan göra skillnad i längden utan att man behöver vända upp och ner på vardagen👍😃

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras