Viktnedgång?

Hej på er! Längesen nu. Har haft en fin sommar med jobb på sjukhuset i Umeå och semester hemma i Skaraborg. Nu är jag påväg till Umeå igen och taggad på höst! Hösten är något av en nystart för många och jag har fått många frågor om viktnedgång på senaste så jag delar med mig av några tankar idag.
Det handlar inte om att svälta sig själv. Det behöver inte handla om att undvika det ena och det andra, förbjuda det och det. En del trivs med en särskild diet, och då kan man såklart fortsätta med det.
Men lyssna och lita på mig nu:
JA,man kan äta kolhydrater och gå ner i vikt.
JA, man kan äta under veckans alla 7 dagar och gå ner i vikt.
JA, man kan äta efter kl 20 och gå ner i vikt.
JA,man kan äta en chokladbit eller njuta av en glass ibland och ändå gå ner i vikt.
NEJ, man måste inte leva på salladsblad för att gå ner i vikt.

Viktuppgång har skett under en lång period och det är väl därför inte rimligt att det ska gå på två veckor att gå ner den vikten? (IGNORERA därför dessa tidningsrubriker). Låt det få ta tid, en hälsosam förändring i veckan= 52 på ett år.

För viktnedgång krävs ett kaloriunderskott. Har tidigare visat (och fler exempel kommer) hur man kan styra kaloriinnehåll i kosten med bl.a val av sort och fetthalter. Små förändringar som gör skillnad i längden utan att behöva göra allt för stora förändringar i sin kost. Faktum är att det många gånger kan  handla om att äta mer ”riktig” mat. För att undvika sötsug och småätandet som ofta kan leda till att man får i sig mer energi (kalorier) än om man ätit sig mätt på mat.

”För att få en förändring, krävs en förändring”, men den förändringen ser ju olika ut. Medveten om att det inte alltid är lätt och här kan jag ju bara ge generella råd. Kan vara värt att kontakta någon för individuell rådgivning om man känner att man kört fast själv. Vill till sist påminna om att vi ska röra på oss och äta hälsosamt för att vi gillar kroppen, inte för att vi ogillar den❤️

(Lägg ingen värdering i mängden mat på tallriken, det är ju individuellt men ni förstår budskapet)

Instagram: @dietistsnack

1 kommentar
  1. Älskar det du skriver! Har länge kämpat med viktuppgång och behöver höra detta i det syftet också. Det är 52 veckor och 365 dagar per år att göra ”rätt” val på. Många bäckar små.

    Tack!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras