Stor del av dietistens liv: Bemöta kostmyter


Det ÄR svårt med källkritik. Men såhär, jag själv skulle ju inte låta en rörmokare klippa mitt hår? Dvs, någon som inte har utbildning inom det?

Förstår att man så gärna vill att underverk ska ske genom ljummet citronvatten, en shot vinäger, eller att utesluta det ena eller andra. Om det ändå vore så enkelt….

Nej, man kan inte lita på alla poddar, man kan inte lita på alla tidningsartiklar eller allt som sägs på tv. Man kan inte lita på böcker i bokhandeln (inte faktagranskade) och NEJ, det spelar ingen roll om ett instagramkonto har 100.000 följare. Säger hen att ALLA måste undvika potatis, gluten, laktos, eller kolhydrater över lag, så snackar den personen STRUNT!  ”Fungerar för mig”… Absolut, tvingar ingen att börja äta på ett visst sätt om man hittat en kosthållning man trivs med. MEN! Problemet blir när man försöker lura i hela världen saker som inte har vetenskapliga belägg som om det vore en sanning. För vissa är det LÅNGT IFRÅN hälsosamt att utesluta saker, slutar ofta med att det knappt finns något kvar att äta.
Finns poddar,böcker och experter på tv som talar sanning givetvis. Men ifrågasätt, var kommer påståendet ifrån? Vem säger det?

Ps. Handlar inte om att vara rädd för energitäta livsmedel som beasås heller såklart. Däremot kan man med medvetenhet styra mängd efter behov! 😀

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras