Kroppen förtjänar alltid mat


Hört av instruktör på gruppträningspass: ”ta i lite extra nu för att verkligen göra dig förtjänt av middagen efteråt”…. vänta, va? Här blev det lite tokigt.

Kroppen förtjänar ALLTID mat. Spelar ingen roll om du ligger still hela dagarna och inte rör på dig alls. Kroppens alla funktioner kräver energi (mat) hela tiden, varje dag. Sen behöver mängden mat såklart anpassas individer emellan. Men att man inte skulle förtjäna middag för att man inte tar i lite extra på träningen..(?!). Spelar ingen roll om man tränar eller inte förresten,mat är kroppens bränsle och det behöver vi alla.

Absolut, en del kan säkert motiveras av att höra det. För någon som lider av ätstörda tankar kan dock ord likt dessa fastna och gör då definitivt mer skada än nytta.

Glassen då? Kan tycka det är lite lurigt att prata om att man”förtjänar” eller inte förtjänar en glass också…kan ju lätt leda till ett osunt förhållande till mat om man börjar ”belöna” eller ”straffa” sig själv genom livsmedel. Vill hellre se det som att det finns livsmedel vi bör äta mer och mindre av. Kroppen mår bäst av att i längden främst få näringsrik mat, men det behöver inte betyda att det aldrig finns utrymme för en glass.

Att komma ihåg när vi ser en bild som denna: EN glass leder inte till viktuppgång precis som att EN hälsosam måltid inte leder till viktnedgång❤️

Instagram: dietistsnack

2 kommentarer
  1. Tack fina du för kloka ord 🙏🏼 Blir lite rörd och gråtig för hur hemskt jag har behandlat mig själv… Lyssnat på andra ”gör si, gör så”, ”ät mindre, är inte det, ät inte alls”, ”du måste går ner”, ”du måste träna hårt”, ”SPRING” osv. Har alltid haft dåligt förhållningssätt till mat och således alltid haft övervikt. Varit smal under vissa perioder men aldrig lyckats hålla det ”hello jojobantning” 😣 Kan tillägga att jag mått ganska dåligt under dessa perioder när jag var i samhällets ögon ”bra” pga smal, det kostade för mycket. Ändå var jag aldrig nöjd. NU för första gången i livet har jag börjat titta på hälsa i ett annat perspektiv – det som många tutas i är INTE hälsa, det är psykisk nedbrytning.
    Har äntligen förstått, ät inte mindre, ät bättre. Röra på mig för att må bra, inte för rutor på magen (om du vill det varsågod), stressa ner, jag dör inte för att jag äter en glass med mitt barn. Leva här och nu ❤️

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras