”Måste man räkna kalorier?”


Nej, man måste INTE räkna kalorier. Dom flesta mår nog faktiskt bäst av att låta bli, finns givetvis undantag och det kan vara motiverat ibland.

Jag upplever att ordet”kalorier” är negativt laddat för många och att vi behöver avdramatiser det. Kalorier är ENERGI. Energi som kroppen behöver för att fungera, lika självklart som att bilen behöver bränsle för att kunna köra.

Jag vill att du har med dig att mycket kalorier inte alltid automatiskt betyder dåligt. Här är ett bra exempel där båda tallrikarna är FULLPROPPADE med näring, men eftersom jordnötterna består av en stor del fett blir det mycket energi (kalorier) på mindre mängd. Men kom ihåg att fett är livsnödvändigt👍

Syftet med mina kalorijämförelser är inte att få alla att börja räkna kalorier, mer syfta till tankeställare och reflektioner kring val och vanor.

Jag säger aldrig att den ena tallriken är rätt eller fel, bra eller dålig. Kan däremot prata om mer näring, mindre näring, äta mer och mindre av osv, men med en hälsosam grund vill jag tro på att vi inte behöver förbjuda livsmedel i kosten.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.