Frågor och svar om dietistutbildningen

Får ofta frågor om dietistutbildningen från människor som är intresserade, så här kommer lite allmän information och en sammanställning av frågor jag efterlyste på instagram. Har du några fler funderingar, eller om jag missat något-hör av dig!

Dietist är ett legitimationsyrke vilket innebär att bara den som har legitimation får kalla sig dietist. Skillnaden mot en kostvetare eller nutritionist är att dietister läser mer inriktat klinisk nutrition (sjukdomslära) och kan jobba som dietist på sjukhus/vårdcentraler med att diagnosticera, behandla och förebygga kostrelaterade sjukdomar.

Utbildningen är tre år (180 HP,heltidsstudier) och ges på universiteten i Göteborg, Uppsala och Umeå.  Jag läste i Umeå och kan därmed bara prata utifrån det.

Sammanfattning från Umeå universitets hemsida om dietistprogrammet:
”Under de två första terminerna inhämtar du en bred kunskap inom kostvetenskap. En grund för att förstå matens betydelse för människan ur ett sociologiskt, näringsmässigt, fysiologiskt och hälsomässigt perspektiv. Under den senare delen av utbildningen fördjupas dina kunskaper och du utvecklar förmågor som är direkt kopplade till dietistyrket, t ex att utifrån symptom eller sjukdom kunna föreslå lämplig kost- eller nutritionsbehandling för den enskilde individen.

Som dietist är samtalet, både med den enskilde individen och i grupp, centralt. Därför är kommunikation en mycket viktig del som du kommer att få träna dig på och utveckla under din utbildning.” 

Var det mycket studier på fritiden?
Det beror helt på hur man lägger upp sin tid. Universitetsstudier är fritt och mycket eget ansvar, oftast hade vi skola ca 3h om dagen, föreläsning eller seminarium och resten är egenstudier.

Var den stressig?
Det gick i perioder, vissa kurser och terminer var stressigare än andra. Beror också på vilka områden man hade lätt och svårt för. Jag tyckte personligen kemin och fysiologin var stressig pga hade inte läst kemi på flera år och fick repetera mycket själv för att hänga med.

Lätt att få jobb efter avslutad utbildning?
Just nu ser arbetsmarknaden betydligt bättre ut än för några år sedan. Alla som ville ha jobb i min klass fick jobb när vi gick ut nu i januari. Det ser dock lite olika ut i olika delar av landet.

Är du nöjd?
Jag är supernöjd! Ett av livets bästa beslut att söka dietistprogrammet. Så rolig utbildning om man som jag älskar allt som har med kost, hälsa och fysiologi att göra! Drömmigt att få gå på föreläsningar och skriva arbeten om det som intresserar en! 🙂 Extra plus till lärarna som var inblandade i dietistprogrammet på Umeå universitet, superbra!

Hade ni praktik? Var hade du din isf?
Ja, under termin tre hade vi fem dagar fältstudier då vi skuggade en klinisk dietist och under termin sex hade vi åtta veckor, också klinisk (på sjukhus/vårdcentral) där vi fick ha egna patienter och lära oss arbeta ”på riktigt”.
Termin tre var jag fem dagar på kirurgen i Skövde och arbetade med patienter som genomgått överviktskirurgi. Under termin sex och vår långa praktikperiod arbetade jag fyra veckor inom primärvården i Skövde och fyra veckor med cancersjuka på Norrlands universitetssjukhus.

Vad var svårast?
Enligt mig kemikursen och vetenskapliga metoder…

Mycket grupparbeten?
Ja… det var en hel del.

Är det mycket kemi? Någon fysik?
Vi läste en kemikurs under ca 1,5 månad det första vi gjorde under utbildningen och hade sedan lite kemiska beräkningar under termin fem. Ingen fysik. Rekommenderar för övrigt youtube om man läser kemi eller fysiologi, finns många duktiga lärare där.
”Magnus Ehinger” och ”Agne Paulsson” var mina favoriter. Spelade så många av deras klipp på repeat haha, tackar delvis dom för mina betyg 😉

Hade ni stor klass?
Nej, vi var 18st som tog examen nu i januari.

Vilken termin var roligast och varför?
Svårt, alla terminer hade någon kurs som var extra rolig. Sista terminen med den långa praktikperioden var såklart rolig eftersom man nästan var klar och fick testa på att jobba ”på riktigt”.

Vad kan man bli för yrke?
Du blir dietist som är ett legitimationsyrke och kan då arbeta med kost och nutritionsbehandling inom hälso och sjukvård eller kommunal verksamhet. Det kan vara att hjälpa patienter som av olika anledningar måste lägga om sin kost på grund av sjukdom. Man kan också arbeta med förebyggande hälsovård, ex. utbilda olika grupper inom kost och näringsfrågor. En del dietister arbetar med marknadsföring eller produktutveckling inom livsmedels och läkemedelsområdet. Vissa dietister driver egna företag, en del inriktade mot idrottsnutrition. Finns också gym som har dietister, ICA-dietister m.m.. Finns också möjlighet till forskarutbildning.

Skulle du rekommandera att läsa den?
SVAR JA! Är du intresserad av kost och hälsa, människans fysiologi, vill inspirera och förbättra andra människors hälsa- SÖK!

Hur pratas det om vegankost på utbildningen?
Det pratas självklart om att det finns hälsofördelar med att äta mycket grönsaker, frukt, baljväxter och mer växtbaserat generellt. Men också om vikten av att om man utesluter  livsmedel så behövs kunskap om vilka andra livsmedel som ur näringssynpunkt ersätter det som uteslutits för att kosten ska bli näringsmässigt komplett.

Var utbildningen som du förväntade dig?
Hm, det ingick mer fysiologi än vad jag trodde, men tyckte det var intressant så det var ingen nackdel.

Vad var jobbigast?
Jobbigast som svårast? Kemi och vetenskapliga metoder var svårast och därmed jobbigast för mig. Jobbigt ibland pga universitetsstudier kräver mycket eget ansvar och disciplin..

Vad var lättast?
Under termin två hade vi en praktisk kurs där vi tillbringade mycket tid i köket och bakade och lagade mat… det var en av de ”lättare” kurserna enligt mig för att det inte var så teoritungt.

Var det svåra tentor?
Vissa svårare än andra. Det kan vara svårt att veta vad man ska läsa på inför en tenta, men gick man på föreläsningarna fick man ändå bra koll på vad som förväntades tyckte jag.

Pris?
Det är universitetsstudier så det är kurslitteraturen som kostar.

Har ni lärt er citronsyracykeln? Isåfall, hur minns man allt?
Ja, det gjorde vi under termin två. Minns att jag funderade på samma sak just där och då… Vi hade pedagogiska lärare och många praktiska hjälpseminarium för att lära oss bl.a andningskedjan och citroncyracykeln. Tipsar återigen om youtube, ”Magnus ehinger”! Krävdes mycket plugg och repetition från min sida men den fastnade till slut. 

Vad behöver man gå på gymnasiet om man vill bli dietist?
Grundläggande behörig + Matematik B, Naturkunskap B, Samhällskunskap A.
Matematik 2a / 2b / 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2 

Är det första året svårt?
Vi läste kemi och fysiologi första terminen vilket för mig var svårt eftersom jag inte läst kemi sen årskurs åtta (?). Rekommenderar att man går på föreläsningarna som ges och ser till att ligga i fas.

Ingår det att läsa om kost vid träning?
Ja, inte jättemycket, men vi läste en kurs med grundläggande idrottsnutrition. Umeå universitet ger en 15 HP ”idrottsnutrition” på avancerad nivå som jag ska läsa i höst! 😀 

Hur skiljer sig åren åt?
Första tre terminerna är mycket grundläggande inom kost, inkl. fysiologi. Termin 4-5 började dietetiken, sjukdomslära då man främst läste klinisk nutrition. Sista terminen skrevs kandidatuppsats och åtta veckor praktik.

Är det något oväntat man pratar om?
Frågade mig själv 1000 gånger varför jag var tvungen att ta mig igenom kemikursen när jag ju ville plugga kost… men förstod efteråt att det var en bra grund att ha med sig genom utbildningen.

Är det tufft pluggmässigt?
Det gick i perioder, vissa kurser var tuffare än andra.

Vad var mest intressant?
Det mesta, jag som gillar att träna gillade idrottsnutrition lite extra. Eftersom jag i stort sett tycker allt som har med kost och hälsa är kul så var de flesta föreläsningarna intressanta.

Det var det hela! Tre toppenår som sagt, jag läser för tillfället vidare mot en masterexamen, insåg att det är väldigt kul att plugga 😉

Även om dietistutbildningen främst är teoretisk hade vi en del laborationer i köket där vi bl.a fick möjlighet att laga och testa konsistensanpassad mat och livsmedel vid specifika sjukdomstillstånd. Avslutar med några bilder på hur det kunde se ut…




4 Comments
  1. Vad bra förklarat om utbildningen. Detta är min dotters drömutbildning, men hon har varit orolig för kemi kursen. Ska visa henne ditt inlägg

    1. Vad roligt att höra! Var också orolig för det innan jag började,och även om jag tyckte det var svårt gick det bra med en inställning redan innan att jag skulle behöva lägga ner mycket tid 🙂 Det är ju en kort del av utbildningen i det stora hela.

Leave a Reply

Your email address will not be published.