

Bön och linschips marknadsförs ofta som ett ”hälsosammare snacks”, men hur stor skillnad är det egentligen? En vanlig fråga jag ofta får.
”Bönor och linser är ju nyttigt” Ja, det stämmer! Men det är ju potatis som vanliga chips består av också isåfall? 🤔
Det är lite mer protein i sorterna till vänster på bilderna,absolut. Men att käka chips för att nå sitt proteinbehov är inget jag rekommenderar. De innehåller fortfarande en hel del fett och salt och är inte särskilt näringsrika.
Som vi ser skiljer inte kalorimängden sorterna emellan så mycket heller. Bönbågarna innehåller till och med mer kalorier per 100g än vanliga ostbågar. Det är dessutom lätt att lura sig själv och äta större mängder eller oftare av proteinsorterna för att man tänker att dom skulle vara så mycket bättre, vilket blir lite tokigt. Vi måste ha med oss att bara för att något marknadsförs som ”proteinrikt” innebär det inte att det inte innehåller kalorier eller att vi kan äta obegränsat av det.
Jag tänker att det är viktigt att komma ihåg att det inte handlar om att aldrig få äta chips, det handlar om att välja sina tillfällen och begränsa mängden. När man väl väljer att äta- välj den sort du gillar bäst, oavsett mer protein eller inte.
Det finns såklart sorter där skillnaderna är större, men viktigt då att läsa innehållsförteckningen om du är ute efter dessa. Det är ju så lätt att luras av framsidan…

Exempel de här grönsakschipsen som sägs bestå av kål, tomat, spenat och potatis.
Javisst, dock är sanningen att de innehåller 30% potatis och endast 0,4% grönkål, 0,4% tomatpulver och spenatpulver.
Avslutar det här inlägget med livets budord: Du kan äta allt, men inte alltid.
Instagram: @dietistsnack