Vi kör igång bloggens första riktiga inlägg med ett snack om våra makronutrienter kolhydrater, fett och protein.
Ni som följer mig på instagram vet att jag inte är ett fan av dieter eller att utesluta en massa ur sin kost. SÅ, nu ska jag berätta varför en hälsosam kost kan (och bör) innehålla både kolhydrater fett och protein.
På bilden ser vi tre livsmedel med samma kalorimängd:
Kvarg till vänster (främst protein).
Potatis i mitten (främst kolhydrater).
Bearnaisesås till höger (främst fett).

Protein innehåller 4 kcal per gram och har många viktiga funktioner i kroppen, t.e.x bygga upp celler, bilda enzymer och hormoner.
WHO rekommenderar 0,8 gram protein/kg för gemene man, vilket de flesta får i sig utan problem. Vissa grupper kräver dock mer, exempelvis om man tränar mycket eller äldre personer för att motverka muskelnedbrytning. Sen är det också viktigt att komma ihåg att choklad och chips inte per automatik blir nyttigt bara för att man tillsatt protein😉.
Kolhydrater innehåller precis som protein 4 kcal per gram och de mesta av kolhydraterna bryts ner till glukos som våra celler använder till energi. Viktigt att notera att det finns olika typer av kolhydrater: För hälsans skull bör vi äta MINDRE läsk, godis och kakor och MER av de kolhydrater som finns i pasta, bröd och gryn (välj gärna fullkornsvarianter) samt fiberrika livsmedel som frukt och grönt. Dessa livsmedel innehåller massor av näringsämnen och har dessutom en skyddande effekt mot diabetes typ 2, cancer och hjärtkärlsjukdomar. Alltså, inget vi behöver undvika eller vara rädda för- kolhydrater ÄR kroppens viktigaste källa till energi.
Som ni ser är mängden bea liten, detta för att fett innehåller 9 kcal per gram, vilket innebär att fettrika livsmedel blir kaloriäta på liten mängd. Fett behöver vi b.l.a för att bygga och reparera celler, tillverka hormoner och för att ta upp fettlösliga vitaminer.
Precis som vi rekommenderas se över kvaliteten på kolhydrater snackar vi även om att främst välja god kvalitet av fett. Rekommendationerna är att minska på mättat fett (ex. smör, grädde, charkprodukter..) och öka det omättade (nötter, rapsolja, lax..). BRA att vara medveten om att fettrika livsmedel är energitäta alltså, men det ska finnas med i kosten.
Det finns ett fjärde energigivande ämne och det är alkohol. Det kan vi snacka mer om en annan dag men vi kan konstatera att det till skillnad från de tre ovanstående inte har någon viktig funktion i kroppen.
Det är väl främst kolhydrater som har ett oförtjänt dåligt rykte och sägs orsaka viktuppgång, men det handlar ju inte om att vi måste plocka bort dom helt.. se över kvaliteten och se till att äta majoriteten fibrer och fullkorn. Ja, vi kan gå upp i vikt av för mycket potatis, men vi kan också gå upp i vikt av för mycket bearnaisesås eller för den delen, av för mycket kvarg… men det är svårare med kalorisnåla livsmedel. Hitta en balans och kom ihåg att livet är för kort för en massa förbud kring kost.
Det var allt för idag!
Kommentera gärna eller skriv till mig på instagram (@dietistsnack) om det är något särskilt du vill läsa om här, instagram rullar på som vanligt men här har jag möjligheten till längre inlägg.